Hallo,
Wij zijn voor een project van techniek naar Aquafin en Kamp C gegaan. We gaan jullie wat uitleg geven over beide bezoeken.
Aquafin
Aquafin is een waterzuiveringsinstallatie waar vuil water weer tot biologisch zuiver water wordt gezuiverd. Als eerste gaat het water door de riool. Daarna komt het in de collector. Vervolgens gaat het water langs de influente vijzels omhoog. Daarna gaat het langs de roosters om het grofvuil er uit te halen. Dan langs de zand- en vetvangers die het water van zand en vet zuivert. Vervolgens langs de beluchtingsbekken, daar wordt het slib verwijderd. In de nabezinktank worden nog vuile stoffen gescheiden van het water.
En dan hebben we biologisch gezuiverd water.
Kamp C
Kamp C is een vroegere Britse legerbasis. De oude gebouwen werden gesloopt, maar de wegen zijn nog in oorspronkelijke staat. Al het bouwafval werd gesorteerd, gescheiden, afgevoerd en waar mogelijk gerecycleerd. Kamp C bestaat uit 4 zone's: de informatiezone, de woonzone, bedrijvencentrum en natuurzone. In kamp C wordt er duurzaam gebouwd. Dat wil zeggen dat men bouwt met respect voor mens en natuur. De 4 aspecten waarmee rekening wordt gehouden bij duurzaam bouwen zijn: ruimte, energie, water en materiaal.
Dit was het dan, tot de volgende keer!
TEC blog
dinsdag 20 mei 2014
maandag 10 maart 2014
Kaarsenhouder
Hallo allemaal,
Wij gaan jullie uitleggen hoe je een kaarsenhouder kunt maken uit een gewoon blikje.
Nodige materiaal:
Wij gaan jullie uitleggen hoe je een kaarsenhouder kunt maken uit een gewoon blikje.
Nodige materiaal:
- een leeg blikje
- een watervaste stift of potlood
- een schaar
- een meetlat/geodriehoek
- een hamer
- Neem een leeg blikje.
- Teken een snijlijn op de bovenste plooi van het blikje.
- Prik een gaatje op de snijlijn.
- Knip de bovenzijde van het blikje er af.
- Bereken de omtrek van het blikje (diameter x3,1415)
- Maak een knipverdeling (deel de omtrek door het aantal stroken dat je graag wilt, 12 tot 14)
- Knip de stroken (knip recht tot aan de bodem en plooi ze horizontaal)
- Plooi de stroken (van links naar recht en plooi de strook steeds over de andere. De laatste plooi je onder de eerste door)
- Is je kaarsenhouder mooi rond? Als het niet zo is doe je stap 8 best nog is over.
- Je maakt een deuk in de bodem met de hamer zodat je er een kaars in kan leggen.
ps: pas goed op voor de scherpe kanten van het blikje
Veel succes!
dinsdag 11 februari 2014
ISVAG
Hallo allemaal,
wij zijn in de maand januari een bezoekje gaan brengen aan het recyclagebedrijf ISVAG. We hebben er veel geleerd en dat willen we graag met jou delen.
Afvalophaling
Zoals je weet komt de wekelijkse huisvuilkar langs in de straten om de zak met restafval op te halen die zomaar op de stoep gedumpt wordt. Maar heb je je al eens afgevraagd wat er verder gebeurd met dat afval? Dat gaat naar ISVAG
Weegbrug
Elke vrachtwagen die ISVAG binnenkomt wordt gewogen op de weegbrug. Wanneer hij zonder lading terug naar buiten rijdt wordt hij terug gewogen. Zo weten ze ongeveer hoeveel kilogram restafval de vuilkar heeft meegenomen.
Bunker
De binnengekomen vrachtwagens storten hun lading in de opslagbunker. Het grof vuil in de bunker wordt in de rotorschaar eerst in kleine stukjes gemalen. Daarna wordt al het afval met de grijpkranen goed door elkaar gemengd, zodat makkelijk brandbare en moeilijk brandbare bestanddelen goed door elkaar zitten. Vanuit de controlekamer worden de kranen bedient met grijpers. Hiermee wordt het afval via trechters de ovens ingebracht.
Oven
De installatie waarin we het afval verwerken is een roosteroven. Via kantelende en schuivende roosters beweegt het restafval van boen naar beneden, terwijl het op brand. Dit gebeurd bij een temperatuur van 950 graden en duurt ongeveer 45 minuten. Er word hierbij geen enkele brandstof toegevoegd want restafval is immers een brandstof op zich. Alle sturingen gebeuren vanuit de controlekamer, het hart van het bedrijf. Na de verbranding blijft er enkel nog as over. Het as gaat door een waterbad en via een triltafel naar een aparte opslagbunker gebracht. Met een grote magneet wordt het ijzer er nog uitgehaald. Dat ijzer wordt in de staalindustrie gerecycleerd. Het overschot wordt als funderingsmateriaal gebruikt in de wegenbouw.
Zuiveringsproces
De rookgassen worden eerst door de elektrofilters getransporteerd en worden daarna gewassen in de halfnatte wassing. Kalkmelk wordt verneveld waardoor de rookgassen verder worden afgekoeld tot 17à graden en schadelijke stoffen verwijderd worden. Daarna gaan de rookgassen door de mouwfilter, die bestaan uit 768 lange, kunststof mouwen die aan een kader zijn op gehangen. de rookgassen verlaten de mouwfilter aan de bovenzijden. Het stof dat overblijft in de mouwen wordt opgevangen en in een silo opgeslagen. Vervolgens gaan de rookgassen in de natte wassing. In gigantische wastorens worden de rookgassen overvloedig besproeit met water. Hierdoor koelen ze verder af en worden ze nog eens extra gezuiverd. Na de lange weg door het hele zuiveringssysteem voldoen de rookgassen aan de meeste normen en kunnen ze eindelijk de schouw in.
Dit was het dan. We hopen dat je veel hebt kunnen bijleren. Als je vragen hebt mag je ze altijd stellen.
Abonneren op:
Posts (Atom)